QuantiParts offers you OEM parts for classic Wärtsilä engines

- We can supply all required maintenance parts for your engines
- We operate within the global Wärtsilä network and distributors
- We work cost efficient and are available 24/7

quantiparts-slide2
quantiparts-slide3
quantiparts-slide4
quantiparts-slide5
quantiparts-slide6
quantiparts-slide7
quantiparts-slide9
quantiparts-slide10
quantiparts-slide11
quantiparts-slide8
call us

For parts: Call us 24/7 +31 88 980 2500 

or mail: sales@quantiparts.com

In the ( Dutch ) Press:

Grote overhaalbeurt SW280-hoofdmotor in Harlingen

RN 1 in zee met Wärtsilä

URK/HARLINGEN – De 6SW280-hoofdmotor van de RN 1 ‘Sola Fide’ krijgt komende Hemelvaartsweek in Harlingen een complete overhaalbeurt. Door Wärtsilä zelf. Het contract daarvoor werd afgelopen weekend ondertekend op het verzamelkantoor van Rederij L. de Boer & Zonen op Urk.

 

Voor Account-Manager Johan Penninga is de overhaalbeurt zijn eerste grote klus in de visserij. Er is Penninga veel aan gelegen om de vissersvloot weer als klant terug te krijgen bij Wärtsilä. Het afgelopen decennium heeft de grote motorenfabrikant aandeel verloren. Het prijsniveau was te hoog. Als gevolg van de economische crisis weken kotterreders voor onderhoud uit naar goedkopere adressen.

De gebroeders Louwe en Andries de Boer klopten vorig jaar aan bij Marten de Vreeze, service-coördinator van Wärtsilä aan de Harlinger haven. Die bracht hen in contact met Penninga. Na pittige onderhandelingen zijn alle partijen blij met het resultaat, zeker ook de monteurs in Harlingen.

De SW280 van de boomkorkotter RN 1 zit nu zes jaar dicht. Deze krachtbron is van het bouwjaar 1995. Vanwege schade als gevolg van de flexibele koppeling heeft de motor in 2000 in Urk een grote reparatiebeurt ondergaan, en volgde na een tusseninspectie in 2007 in 2010 een eerste overhaalbeurt. Alleen het noodzakelijkste werd toen ter hand genomen.

Voor de komende overhaalbeurt worden tien werkdagen gepland met twee engineers, Willem Eckhardt en Teun Pronk, bekende Wärtsilä-gezichten in de machinekamer van de RN 1. Koppen worden gedemonteerd, er komen nieuwe hoofdlagers, zuigers worden vernieuwd, voeringen gehoond, HT- en LT-koelwaterpompen, smeeroliepomp en de 6WX-brandstofpompen worden onder handen genomen, evenals nokkenas, tussenas, hoofdstartklep, koelers, regulateur met aandrijving, etcetera.

Penninga wil benadrukken dat de techneuten eerst alles van de hoofdmotor secuur gaan opmeten. ,,Als het even kan willen we graag dat-ie daarna zeker weer een jaar of zes dicht kan blijven. Wat twijfelachtig is vervangen we daarom.’’

Sola_Fide

Het contract voor de overhaalbeurt door Wärtsilä wordt ondertekend. Van links naar rechts: Andries de Boer, Account-Manager Johan Penninga en Louwe de Boer.

Een grote overhaalbeurt van een 21 jaar oude motor in plaats van een nieuwe motor is volgens de mannen economisch zeker rendabel. Penninga: ,,Deze motor is in de bloeitijd van zijn leven!’’ Andries de Boer: ,,Je moet ook rekenen dat dit soort motoren lang niet meer volop belast worden en dus een langere levensduur krijgen. Wij verdraaiden afgelopen jaar met de RN 1 gemiddeld 32 ton gasolie per visweek van ruim 100 uur.’’

Penninga doet ook de binnenvaart voor Wärtsilä en is daarbij intensief betrokken bij LNG-projecten en dual-fuel-motoren. Samen met Maaskant en Koers & Vaart wordt bestudeerd of een (nieuwbouw)kotter uitgerust kan worden om op LNG te varen.